Suomen Autokoululiitto on huolissaan nuorten liikenneturvallisuudesta ja nykyisen ajokorttiin tähtäävän opetuksen määrästä ja laadusta.
Viimeaikaiset ikävät onnettomuudet eivät valitettavasti ole tulleet kovin suurena yllätyksenä, koska jo pidempään on ollut havaittavissa, miten liikennekuri on höltynyt Suomen teillä. Erityisesti nuorten liikennekäyttäytyminen on heikentynyt, mikä vaarantaa heidän itsensä lisäksi myös muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.
Nuorten liikennekuolemat ja loukkaantumiset eivät ole vähentyneet yleisestä liikennekuolemien laskusta huolimatta. Nuorten tekemien liikennerikkeiden määrä on myös kasvanut huomattavasti. Esimerkiksi 17-vuotiaiden liikenteen vaarantamiset ovat kolminkertaistuneet 2018 tapahtuneen ajokorttilakiuudistuksen jälkeen.
Nykyiset pakolliset teoria- ja ajo-opetusmäärät ovat niin vähäisiä, ettei niiden puitteissa pystytä riittävästi ottamaan esille ja keskustelemaan useimpien vakavien onnettomuuksien taustalla olevista ihmisen sisäisiin vaikuttimiin, oman tilan hallintaan ja riskien tunnistamiseen liittyvistä aiheista. Nykyisellä opetusmallilla opetus keskittyykin lähinnä tutkinnon läpäisyyn.
Tutkinnolla pystytään kohtuullisesti arvioimaan kuljettajan sen hetkisiä tietoja ja taitoja. Tutkinto ei kuitenkaan pysty mittaamaan kuljettajan asenteita, suhtautumista liikenneturvallisuuteen taikka ennakoimaan kuljettajan todennäköistä ajokäyttäytymistä ajokortin saamisen jälkeen. Tämä on parhaiten havaittavissa 17-vuotiaana ikäpoikkeusluvalla ajokortin saaneiden osalta, jotka muita paremmasta ajokoemenestyksestä huolimatta ovat muita ikäryhmiä onnettomuusherkempiä ja syyllistyvät useammin liikennerikkeisiin. Siis parhaiten tutkinnossa menestyneet pärjäävät liikenteessä huonoiten!
Ammattimaisen liikenneopetuksen taso on Suomessa kansainvälisestikin mitattuna hyvin korkea. Kuluttajien vaatimuksesta ja tiukasta kilpailutilanteesta johtuen teoriaopetus on kuitenkin siirtynyt suurelta määrin verkossa itsenäisesti suoritettaviin oppitunteihin ja lisäksi puolet pakollisista ajo-opetustunneista voidaan korvata täysimääräisesti jopa etävalvottuna ajosimulaattoriopetuksena.
Ajosimulaattori on hyvä työväline perustason rutiininomaisiin ajoharjoitteisiin, mutta sen ei pitäisi voida täysin korvata liikenneopettajan antamaa ajo-opetusta autolla. Ihmisen asenteiden ja käyttäytymismallien arviointiin ja kehittämiseen suunnattuun koulutukseen ajosimulaattori ei mielestämme sovellu, vaan parhaiten se onnistuu aidoissa liikennetilanteissa yhdessä ammattitaitoisen liikenneopettajan kanssa.
Vuoden 2018 ajokorttilakiuudistuksessa poistettiin myös opetuslupaopettajalta vaadittu pakollinen teoriakoe, sekä opetusautosta lisäjarrupolkimen katsastusvelvollisuus. Käytännössä opettajalta ei siis vaadita minkäänlaista osaamista ja opetusautokin tarkastetaan ensimmäisen kerran vasta tutkintoajoon tullessa. Opetuslupaopetuksen taso vaihteleekin huomattavasti ja lisäksi noin 5000 ajokoetta joudutaan perumaan vuosittain väärin asennetun lisäjarrupolkimen tai puutteellisten asiapapereiden takia.
Palauttamalla lainsäädäntöön opetuslupaopettajan teoriakoe, voitaisiin ainakin karsia pois ne opetuslupaopettajat, jotka eivät itsekään osaa perusasioita ja eivätkä siten missään tapauksessa kuulu myöskään opettajan paikalle. Lisäjarrupolkimen virheellinen asennus tai puuttuminen tarkoittaa myös sitä, että teillämme liikkuu jatkuvasti tuhansia autoja, joissa on ajokortiton kuljettaja ja opettajalla ei ole mitään mahdollisuutta puuttua ajamiseen äkillistä toimintaa edellyttävissä vaaratilanteissa. Suomessa on tähän asti vältytty pahoilta onnettomuuksilta ajo-opetuksessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa, jossa polkimen asennuspakkoa ei ole, ajo-opetuksessa tapahtuu vuosittain kuolonkolareita.
Me Suomen Autokoululiitossa olemme täysin vakuuttuneita siitä, että paras tulos kaikessa ajokorttiopetuksessa saataisiin riittävällä ammattimaisella opetuksella, tutkittuun tietoon pohjautuvilla opetussuunnitelmilla, korkeatasoisilla oppimateriaaleilla sekä kuljettajaopetusta tukevalla tutkintojärjestelmällä. Tämän kaiken lisäksi tarvitaan kodin ja autokoulun yhteistyötä yksilöllistä oppimista tukevien vaihtoehtojen löytämiseksi.
Ilman ammattimaista liikenneopetusta liikennekulttuuri muuttuu vähitellen epäyhtenäiseksi ja vuosi vuodelta enemmän ennalta-arvaamattomaksi, jolloin meidän on yhä vaikeampi ennakoida toistemme käyttäytymistä. Uusien kuljettajien olisi myös hyvä saada ammattimaisen opetuksen kautta uusia ajatuksia haastamaan vanhat usein kotoa opitut asenteet.
Nykyinen ajokorttilaki tulisi avata mahdollisimman pian ja korjata 2018 lakiuudistuksessa tehdyt virheet, koska jokaisena viivyteltynä päivänä on olemassa riski, että viimeaikaiset traagiset onnettomuudet toistuvat.
Lisätiedot:
Timo Suominen
Puheenjohtaja
Suomen Autokoululiitto ry
040 570 6610